Kahve Çeşitleri Ve Özellikleri

Kahve Çeşitleri Ve Özellikleri

Dünya geneline yayılmış olan ve birden fazla çeşide ev sahipliği yapan kahveler farklı tatları ile hayatımızda önemli bir alana sahiptir. Ülkemizde yöresel kahveler ile gitmiş olduğumuz kafeteryalarda dünya kahveleri ile karşılaşmaktayız. Kahve çeşidi olarak sadece sıcak içecekler olmayıp son zamanlarda kahve çeşitlerinin soğuk içecek olarak da servis edildiğini görmekteyiz. Ülkemizde tüketilen ve yöresel olan türk kahve çeşitleri ; türk kahvesi, dibek kahvesi, menengüç kahvesi, acı kahve, süvari kahvesi gibi çeşitleriyle gitmiş olduğumuz birçok mekan da satışa sunulmaktadır. Bunlarla beraber dünya kahve çeşitleri de ülkemizde satışı gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde satışı gerçekleşen ve çok talep alan dünya kahveleri arasında; espresso, americano, latte gibi kahveler yer almaktadır. Kahve çeşitleri iki seçenek halinde tüketilmektedir, bunlar sert kahve severler için su ile hazırlanan kahvelerdir, hafif içim olarak süt ile içilen kahvelerdir. Kahve yapımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar genel olacağından dolayı her çeşit kahvenin kendisine özgü hazırlanma ve pişme süreleri mevcuttur. Sütlü kahve yapımında kaynatmış olduğunuz sütün derecesinin 100 derece olması sütün yanması demektir. Sütlerde kaynama derecesinin 70 ila 75 derece arasında olması içmiş olduğunuz kahvenin tadını daha güzel yapacaktadır. Soğuk kahve çeşitleri; mocha, frappe gibi kahve çeşitleri de soğuk tüketilen yaygınlık göstermiş kahve türleri arasında yer almaktadır. Kahve çeşitleri aromasına göre kafein içermektedir. İçerdikleri kafein oranına göre tüketilmesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Kafein oranı arttıkça uyku düzensizliğimiz de bozulma görülür o yüzden vücudumuzda gerekli olan kafein miktarını belirleyip, belirlediğimiz kafein oranına göre kahve tüketimi gerçekleştirmekteyiz. Ülkeden ülkeye göre kahve tüketimi ve yılda insan başına tüketilen litre kahvenin rakamları değişmektedir. Ülkemizde kahve tüketimi yerine çay tüketimi oldukça yaygınlaştığından dolayı kahve tüketiminde başarı göstermemekteyiz. Diğer büyük ülkelerde ise kahve tüketimi oldukça yaygınlaşmaktadır. Sabah kahvaltıda öğlen yemeğinde ve akşam kafalarını dağıtmak için kahve tüketimi yaygınlık göstermektedir.

 

 

Dünya genelinde çok fazla tüketilmiş olan kahve sıralamasında yer alan bir diğer kahve türü ise filtre kahvelerdir. Filtre kahve çeşitleri ve özelliklerini hep beraber inceleyecek olursak;

Filtre kahvenin hazırlana bilmesi için kahve çekirdeklerinin kırılıp ufak edilmesi gerekmektedir. Bu işlemi yapan otomatik ve manuel el aletleri ile kolay bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkündür.

Kahve kültürü ilk keşfedilmesi ve o zamanlardan bu zamana kadar kültürünü kaybetmeyen işçilik ve aroma olarak filtre kahvenin en güzel gerçekleştiği kahve çekirdeklerine sahiptir.

Filtre kahve içen bireylerin düşünerek sağlıklı karar verdikleri gözlemlenmektedir.

 

Filtre kahvenin hazırlanışı

Özel olarak üretilen ve bitki çaylarının servisinde de yaygınlık gösteren french press sayesinde filtre kahvelerinizde daha etkili bir şekilde aroma tadını alacaksınız.

 Öğütülmüş olan kahve çekirdeklerinizi french pressin içine 2 tatlı kaşığı kadar ilave etmeniz gerekmektedir.

Sonrasında kaynatmış olduğunuz suyu üstüne ilave edip 5 dakika bekledikten sonra süt ile servis etmeniz kahve içimi için güzel bir servis olacaktır.