Doğa Belgeselleri Nasıl Çekiliyor
DOĞA BELGESELLERİ NASIL ÇEKİLİYOR
Doğa belgeselleri ya da vahşi yaşam belgeselleri; hayvanlar, bitkiler gibi doğal alanla yaşamını geçiren insan dışı canlıların doğal ortamlarında çekilmesine doğa belgeseli denilmektedir. Doğa belgeselleri sayesinde hayvanların doğal yaşamdaki hallerini görebilmekteyiz.
Doğa Belgeselleri Kameralar ve Çekim Teknikleri; doğa belgeselinin konusuna ve yerine göre kamera seçimi, kurulumu yapılmaktadır. Örneğin bir helikopter ile çekim yapılacak ise zoom lensleri çok güçlü olan kamera seçimi yapılmaktadır. Bu sayede hem çekim daha kolay oluyor hem de hayvanları rahatsız etmeden çekimi gerçekleştirmiş oluyorlar. Aynı zamanda hayvanların koştukları anları aynı hız ile takip ederek sanki siz de onlarla hareket ediyormuşçasına hissetmenizi sağlamaktadır.
Vahşi doğa belgeseli en zor çekimi olan belgesel türüdür. Bu belgesel çekiminde belgeselciler hayvanlar ile burun buruna gelerek çekimi gerçekleştirmektedir. Bazen onlarla birebir temas halinde olmaktadırlar. Hatta bunları kanıtlayıcı çekim fotoğrafları da internet üzerinde bulunmaktadır.
Yapımcılar aynı zamanda kar araçlarının takılması ile kutuptaki hayvanların takip edilmesinin kolaylığını vurgulamaktadırlar. Herhangi bir geleneksel kamera ile bu çekimin asla gerçekleştirilemeyeceğini de savunmaktadırlar.
Doğa belgesellerindeki bir diğer yenilik ise hareketi algılama gücü olan kamera kullanımıdır. Son yıllarda üretilen kameralar tüm hayvanların hareketini tespit etmek ve tüm hareketlerini yakalamak için ışınlar kullanılmaktadır.
Su Altı Çekimleri
Bilindiği üzere su altı çekimleri kara çekimlerimden daha zor bir çekim halindeydi ve bu da su altı belgesel çekimini sınırlandırmaktaydı. Fakat su altından çekim gerçekleştirebilmek için Rebreathers isimli suya dalış malzemesi ile BBC artık hayvanları kesinlikle rahatsız etmeden suyun altında 6 saate kadar çekim yapılmasına olanak sunmaktadır.
4k drone sayesinde çekim yapmak daha önemli bir yere sahiptir. Bu teknoloji sayesinde okyanusta olan biten en kısa sürede bile geçekleşen tüm olayları çekebilme imkanına sahiptir.
Böcek Çekimleri
Küçük böcekleri çekmek daha zordur. Karıncaları ya da ondan daha minik hayvanları yakın çekim ile çekebilmek için çözünürlüğü yüksek bir kamera tercihi yapılmalıdır mutlaka. Fakat el ile tutulan bu kameralar böceklerin ürkmesine sebebiyet vererek çekimleri zorlaştırabilmektedir. Frankencam geniş açılı kameralar sayesinde uzaktan kumanda ile müdahale sağlanarak çekimi yapılmaktadır.
Kısacası doğa belgesellerinde kullanılan kameralar yapılan çekimler insanların doğayı yakından görmesine ve en özel görüntüleri izlemesini sağlamaktadır. Şunu bilmeliyiz ki doğa belgesellerinde yapılan tüm çekimler çok da doğru olanı yansıtmıyor bazen biraz abartmalar ve küçük manipülasyonlar olabilmektedir. Örneğin bir helikopter çekiminde hayvanın görüntüsünü çekmek kolay fakat sesini tam olarak algılamak mümkün olmayabilir. Bu yüzden çekimi gerçekleştirenler izlediğimiz belgesellere o harekete uygun ses eklemeleri yapmaktadırlar. Bazen bir çift hayvan kavgası görüntüsü yakalamak için günlerce çekim yapıp çektikleri bazı anları birleştirerek kavga etmiş gibi de gösterebilmektedirler. Burada yapımcılar için önemli olan belgeseli izleyiciye güzel bir şekilde sunarak izletmeye çalışmaktır.
Mustafa
Çok merak ediyodum acaba bu Bu doğa belgeselleri hayvan belgeselleri nasıl çekiliyor ama gerçektende zahmetli bir işmiş.