Briket Nedir Briket İle Tuğla Arasında Ki Farklar
İlk çağlardan beri insanlar yaşamını sürdürebilmek için, yabani hayvanlardan korunmak ve hava şartlarından korunabilmek için barınma ihtiyacı duydukları gözlemlenmiştir. Teknolojinin gelişmesi, insan nüfusunda ki artış ve yaşam standartların artması ile bir çok alanda yeniliklere ve ilklere imza atılmıştır. İnşaat sektöründe yapılan yenilikler ve ilkler olarak kaliteli malzeme kullanımı ile yaşam şartlarımızı güzelleştirmek için çalışmalar sürdürülmektedir. Briket nedir? Briket, çimento ve kum karışımı yapılarak üretilen yalıtım özelliği taşıyan ve bir çok avantaja sahip inşaat yapı malzemesidir. İnşaat sektöründe kullanılan tuğlaların yerini son dönemlerde yaygınlaşan briket yerini almaktadır. Yeraltı zenginliklerinin keşfi gün geçtikçe artış göstermektedir. Briketin doğamızda temel olarak tek bir hammaddesi bulunmamaktadır. Yeraltından çıkarılan kaynaklar arasından ve inşaat sektöründe sıkça yaygınlaşan iki madde kullanılmaktadır. Bunlar kum ve çimento olarak iki temel maddeden oluşumu sağlanan briketler kırmızı tuğla yerine yüksek ölçüde tasarruflu, dayanıklı ve yalıtım özelliğine sahiptir. Briket makinesi tarafından üretilen ve inşaat temel malzemeleri satışı yapan firmalar tarafından satışa sunulmaktadır. Sağlıklı bir yaşamı bizlere sunan inşaat firmaları müşterilerinin güzel yaşamaları için bu hususlarda hassasiyet göstermektedir. Günümüzde tartışılan tuğla ile briket arasında ki farklılıklar, hangisinin daha sağlam olduğu sürekli olarak inşaat sektörü içerisinde konuşulmaya, tartışılmaya müsait bir konudur. Briket ve tuğla arasında ki farklar ve avantajlar nelerdir?
Tuğla briketlere göre daha sağlam bir yapıya sahiptir. Daha sağlam olduğunu bilen müteahhitler ise tuğla kullanmaya devam etmektedir.
Tuğlanın bir diğer sağlamış olduğu avantaj ise ses yalıtımında dayanıklı bir yapıya sahip olmasıdır. Yoğun trafik noktalarında genel olarak tuğla kullanılmasındaki amaç budur.
Briket hassas bir yapıya sahip olmasıyla beraber ısı yalıtımında oldukça başarılı bir yapı ev sahipliği yaptığı için iç anadolu bölgelerinde ve dağlık arazilerinde briket kullanımı yaygınlık göstermektedir.
Bu durumlar baz alınıp bulunan konuma göre duvar örme işleminde tuğla veya briket kullanımı gerçekleştirilebilir.
İnşaat sektöründe briket kullanımını yapan firmalar briketleri sadece duvar örme işlemlerinde kullanmamaktadır. Bahçe duvarı, şömine yapımı, briket basamak olarak çeşitli inşaat alanlarında özelliklerinde kullanılmaktadır. Briketin bulunması ile yapısında kum ve çimentoya yer verilen ve tuğla ile fiyat karşılaştırılasında briketin tuğlaya göre daha hesaplı olduğudur. Tercih yapacak olan kişilerin briket ve tuğla arasında ki farklılıkları göz önünde bulundurarak karar vermesi gerekmektedir.
Briketin özellikleri nelerdir;
İnşaat sektöründe kullanılan diğer yapı malzemelerine göre hafif bir özelliğe sahiptir. Hafif olması ile önyargılı yaklaşılan briketler estetik yapıları ile diğer inşaat yapı malzemelerine göre farklılık göstermektedir.
Briketler ısı ve ses yalıtımında oldukça başarılı bir yapıya ev sahipliği yaparak son zamanlarda kullanımı oldukça artmış durumdadır. Isı ve ses yalıtımına sahip olmalarında ki sebep ise üzerinde bulunan hava kabarcıkları sayesindedir.
İçermiş olduğu elementler sayesinde yangına karşı oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptirler. İçerisinde bulunan hava tanecikleri sayesinde ısıyı savurarak dayanıklı bir yapıya sahiptir.
Tuğla ve diğer yapı malzemelerine göre briketler depreme dayanıklı bir yapıya sahiptirler. Kentsel dönüşümlerde eski binaların yıkımından sonra depreme dayanıklı olması için briket kullanımı oldukça yaygınlaşmış durumdadır.
Briket tuğla kelimesini günlük hayatımızda çokça kullanıyor olsak da beraber kullanılmaları yanlıştır çünkü, ikisi farklı inşaat yapı malzemeleridir.
0 Yorum