Çim Nasıl Biçilir Nelere Dikkat Edilmelidir
Gerek pikniklerimizde derin sohbetlere dalmamızı sağlayan minderler, bazen göğün en güzel ışıklarını seyrederken yattığımız yataklar...
Güneşin artık gökyüzünü süslemesiyle birlikte yemyeşil çimlerle buluşma zamanımız artık gelmiş demektir. Bunun için parklara gitmeyi ya da piknik alanlarına gitmeyi beklemenize gerek yok bahçenize hemen kurulabilir ve anın tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz. Tabi bundan önce bahçenizin ve çimlerinizin bakımını yapmanız gerekir. Peki bu durumda çim bakımı nasıl yapılır? Gelin beraber bakalım.
Peki Çim bakımı yapılırken nelere dikkat etmemiz gerekmektedir bunları beraber inceleyelim.
İlk önce bahçemizin temizliğini yapmalı, tırmık yardımıyla kuru yapraklar vb. şeyler bahçeden arındırılarak çimlerimize ve köklerine hava aldırmaya özen göstermeliyiz. Bunu başta yapmamızın sebebi ise hem biçeceğimiz çimlerin ortaya çıkmasını sağlamak hem de havalandırmak olarak sıralanabilir.
Bir sonraki maddemiz olarak çim biçmek için uygun koşulu seçme var. Bunu yaparken çimlerin ve toprağın kuru olmasına dikkat etmemiz gerekmektedir. Gerek çim makinemiz tarafından tehlikeli olmaması için gerekse rahat bir biçme deneyimi için toprağın kuru olduğu zamanları tercih etmeliyiz.
Tercihen sıcak ve güneşli havalarda akşamüzeri kesim için uygun bir zamandır. Hem toprağın kuru olduğu vakitlerdir hem de güneş ışınlarından korunduğumuz zamanlardır. Ve bu çim biçme işleminin ardından çimlerimizi sulamamız gerekmekte eğer sulamayı biçmeden hemen sonra yapmadığımız takdirde çimlerimizde sararmalar meydana gelebilir.
Peki kesim için uygun boyut nedir? Bunu cevabı ise standart bir kesim için ortalama bir çimin (6-7 cm) üçte biri (2-2,5) uzunluğunda bir kesim tercih edilmelidir. Çimler boyut olarak 6-7 cm’ e kadar uzadığında ise biçim vakti gelmiş demektir.
Bunların yanı sıra günümüzde bahçe çok önemli bir yer tutmaktadır. Gerek kalabalıktan kaçma gerek aileyle vakit geçirme gibi birçok sevilen işlevler yüklenmiştir. Bahçemizin olmazsa olmazı olan çimler güzel ve bakımlı olmak zorundadır. Bu durumda pek tabi olarak bahçe düzenleme önemli bir yer tutmaktadır.
Bu düzenlemeler yapılırken hem maliyet açısından hem de emek ve zaman açısından kullanılan bir diğer çim türü ise rulo çimlerdir. Rulo çimler; hazır çimler olarak da bilinir. Bu çimlerin avantajlarından bazıları şunlardır.
Hazır çim döşemesi yapılan bölgede çıkmama gibi risk durumları barındırmaz.
Ekilen çimlerdeki bekleme süreleri yoktur.
Emek sulama gübreleme gibi birçok faktör göz önüne alındığında hazır çimler emek ve maliyet açısından kar etmemize olanak tanır.
Hazır çim yılın her ayında uygulanabilme özelliği taşır.
Son zamanlarda bahçe düzenlenmesinde sıklıkla kullanılan rulo çimler nasıl biçilir? sorusunun yanıtlarını beraber inceleyelim.
Hazır çimlerde uzama hızları topraktan toprağa ve mevcut iklim koşullarına göre farklılık gösterir. Hazır çimler ilk döşeme işlemi yapıldıktan sonra üçte birlik kısmı kesilerek yani 9 cm’lik bir çim 6 cm’ye kadar düşürülür. Sonraki biçme işlemlerinden sonra ise yarı yarıya kadar düşürülerek devam edilir. Çim biçiminde kullanılacak aletler ise daha çok sepetli kısa keskin bıçaklı kullanılması tavsiye edilir. Motorlu tırpan gibi aletlerden uzak durulması çimlerin sökülmemesi için kullanılmaması daha uygundur.
0 Yorum