Esnaf Kredileri Ve Esnaf Kefalet Kredileri Nelerdir
Ticari işletme sahiplerinin belirli düzey ve departmanlarda özel bir ayrıcalık sağlaması, işini büyütme geliştirme ya da ar-ge bölümlerine yatırım amaçlı verilen ticari bir gelir elde etme yöntemidir. Bu kredinin sağladığı avantajlar arasında şunlar bulunmaktadır: Tüm kredi faiz oranlarına nispeten çok daha düşük oranda faiz oranına sahip olma,
Ödeme taksit imkânlarının esnek olması (3 ay),
Birçok farklı kredi çeşitlerine göre daha uzun vadeli olabilmesi,
Kredi üst limitlerinin yüksek miktarda olabilmesi, vb gibi birçok daha avantaja sahiptir.
Peki bu krediler ticaret işletmesi sahiplerine hangi koşullarda verilmektedir? Hemen söyleyelim…
Bağlı bulundukları Ticari yahutta Meslek Odalarının üzerinden işlemlerin gerçeklemesi,
Devlete ait bankalar ya da özel bankalar tarafından verilebilmesi, şartıyla bu hakkı kazanırlar.
Ticaret Odaları veya Esnaf kredileri imkânlarından yararlanmak istiyorsanız eğer çok düşük miktarda faiz veya geri ödeme koşulları bakımından en avantaj sağlayan tercih öncelikle kendi meslek odanız tarafından kullanılacak olan krediler ve çeşitleridir. Gelin biraz bu avantajlara daha detaylı bakalım…
Öncelikle aylık olarak %0,5 den başlayan faiz imkânları sağlamaktalar.
Üst limit kredi miktarı 200.000 TL ye kadar oluşmaktadır.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi aylık ödeme fırsatları olarak sizlere 3 ay da bir ödeme kolaylığı sağlamaktadır. Bu da sizleri ve değerli işletmenizi zor koşullarda dayanıklı kılacaktır.
Bir diğer avantajları arasında ise 48 ay vadeli ve 16 taksit ödeme seçenekleri de bulunmaktadır.
Tüm bu seçeneklere ekleyeceğimiz bir diğer seçenek ise sizlerin işletmenize yönelik özel kredi ihtiyaçlarınızı baz alarak size uygun en iyi krediyi sağlamalarıdır.
Gelelim aklınızdaki en önemli soruya… Peki şartlar nelerdir…?
Kesinlikle ilk olarak en az 3 ay dır bağlı bulunduğunuz odanıza kayıtlı olmanızdır.
En az 2 tane esnaf odasına kayıtlı kefil beyanı ve bir tane de memur bulundurmanız gerekmektedir.
Devlete ait herhangi bir yasal şekilde borçlu gözükmemeniz gerekmektedir.
İpotekli herhangi bir şeyin üzerinize kayıtlı olmaması veya da rehin olarak gösterebilecek eşinizin, dostlarınızın üzerine kayıtlı bir mal mülkiyeti bulunması gereklidir.
KOSGEB den herhangi bir kredi ya da buna benzer girişimlerin olmaması gerekmektedir.
Bu başvuru sürecinde halen devam eden (bitmemiş) kredinizin bulunmaması gerekmektedir.
Tüm bu şartları sağlıklı şekilde elde ettiğinizde karşımıza Esnaf ve Sanatkârlar Odası Kredileri kapıları açılmış bulunmaktadır. Peki başvurular nasıl yapılacak ve neler gereklidir…? Hemen cevaplandıralım bu soruyu da…
İlk olarak bağlı bulunduğunuz meslek odanıza Esnaf Kredisi kullanmayı talep ettiğinize dair bir dilekçe sunmanız gerekmektedir. Daha sonra bu Oda her hafta kurulan bir kurul toplantısında bu dilekçenizi inceleyecektir. Eğer başvurunuz ve şartlarınız uygunsa sizlere direk olumlu dönüt sağlanacaktır ve bir sonraki aşama olan Türkiye Halk Bankası’na sizin adınıza bu dilekçe iletilecektir. Başvuru talebini Türkiye Halk Bankası’nda inceleyip pozitif sonuç verdiğinde sizlerle iletişim kuracak ve gerekli görülen evrakları teslim etmenize yönelik şahsınıza talepte bulunacaktır. Artık krediniz gönül rahatlığıyla hazır diyebiliriz…
Gelelim işimizin püf noktalarına…
Şayet en az 3 aylık ya da 6 aylık oda kayıtınız bulunmamakta ya da vergi levhasına sahip iseniz de son çare olarak bankalar üzerinden esnaf kredisi de kullanabilirsiniz. Günümüzde artık devlet ya da özel bankalar olsun esnaf kredilerini vergi levhası bulunduran işletme sahiplerine vermektedir. Bankalar bu krediyi ‘’ KOBİ’’ departmanı içerisinde verirken şunlara dikkat etmektedir.
Banka kredi notunuzun puanı nedir? Herhangi bir kredi notu düşüklüğü, borcu veya da başka bir problem var mı? Diyelim ki bu söylediğimiz şartları sağlayamadınız ya da biri eksik, böyle durumda maalesef ki hiçbir kamu ya da özel bankalardan kredi alamazsınız.
6 aylık bir satış ya da ticari bir geçmişe sahip misiniz değil misiniz? Bankalar esnaf kredisi verirken bu geçmişe büyük önem vermektedir. Çünkü istenilen belgeler içerisinde gelir beyanınızı belirtirken sizden bu belgeyi isteyeceklerdir.
Vergiler/ Kredi taksitleri günü ve tamamı kurallara uygun şekilde ödeniyor mu?
Son olarak da Kefil veya da ipotek sahibi misiniz değil misiniz?
Unutmayalım ki bir banka sizden muhakkak teminat ister… Tüm bu genel şartları sağladığınız takdirde şirketinizin, vergi levhanız ve yıllık mali bilançosunuz ile beraber esnaf kredisi verilen bankalara başvurularınız yüksek oranda kabul görecektir.
Esnaflık en köklü meslek alanlarından biridir. Son zamanlardaki artan Pazar fiyatları, dünyadaki dalgalanmalar rekabetlerin yoğunluğu, global döviz, fon, krediler ve son zamanda yaşanan pandemi elbette ki esnaflık gibi büyük bir mecrayı da derinden etkilemiştir. Nitekim pazar ve ham madde stok fiyat listeleri, artış gösteren ve alım gücünün yetersizliğiyle zor zamanlar geçiren esnaflar ve ticari işletmeleri zorlu günlere itelemektedir. İşletme sahipleri, işletmelerinin zor durumlarını ve nakit sıkıntısı yaşayan diğer esnaflar gibi çareyi mecbur şekilde devlet bankalarına ya da özel bankalara başvurarak aramaktadır. Bu da artan talebe rağbet göstererek bankalar bu durumu birer birer fırsata çevirmişlerdir. Bu yüzden bu konuda işletme sahipleri çok dikkat etmelidirler. Mali bilançolarından tutun da, ana kasaya kadar tüm muhasebe işlemlerini titizlikle takip etmelidirler. Geriye dönüşü bilindiği üzere faizlerle ve zorlu ödeme koşullarıyla gelmektedir. Bu da hem işvereni hem de işçiyi maalesef ki kış gününü yaşatmaktadır. Peki bir diğer dedikodu olarak dilimizde olan Esnaf Kefalet Kredisi ve çeşitleri nelerdir? Biraz da bunlardan bahsedelim dedik…
İşletmeleri zor durumlardan kurtarıcı bir melek icraatı bulunan kredi çeşitlerinden biri de esnaf kefalet kredisidir. Bunlar işletme kredisi, ıskonto kredisi ve tesis kredisidir. İşletme kredileri içlerinde en çok rağbet gören bir kredi talebi çeşididir. İşletmelerin araç ve teçhizat, kurulum, malzeme gibi temel işletme ihtiyaçlarının karışlanması için bankaların verdiği kredilerdir. Vadeli bir ödemesi bulunan bu kredi çeşidinde vade süreleri 1-5 yıl arası değişim göstermektedir. Iskonto kredisi ise bir indirimli kredi olarak da düşünülebilir. Genel anlamda küçük ihtiyaçları gidermek için işletmelere tanınan diğer kredi seçeneklerinden biri olmakla birlikte son olarak da tesis kredisi ise genel anlamda yine işletme sahiplerinin ihtiyaç duyduğu araç-gereç ve işletme içi moderlanizasyon ya da dizayn için talepte bulunduğu kredi çeşididir.
Yine her zamanki gibi banka teminat olarak sizlerden bir talepte bulunur bu krediler için. Örnek vermek gerekirse ipotek edilebilecek bir mal varlığı, kooperatif kefaleti, işletme rehini, sigorta kabul edilebilir bir teminat örnekleri içerisindedir. Ayrıca ek olarak vereceğimiz diğer püf nokta ise şoför edinme ya da edindirme kredileri, servisler, kamyonet gibi ulaşım imkânları ya da bunları yenileme gibi talepler de var ise eğer talep doğrultusunda desteklenen kredi çeşidi de yine bu ıskonto kredi seçeneğidir. Peki gel gelelim başvurular ve şartları nelerdir? Kısaca bunlara da değinip sözümüzü bir sonraki sohbetimiz için noktalayalım…
Başvuru şartları içerisinde esnaf ve sanatkâr olmakla birlikte, esnaf ve sanatkârlar odasına dahil olmak, bu sefer en az bir yıldır esnaflık yapıyor olma beyanı, kefalet ve teminat kısmında ise kefalet veren kooperatifin bölgesinde bulunma şartı taşıyarak bir adres beyanı ya da iş yerinin bu belirtilen alan içerisinde olması gerekmektedir. Dikkat edilecek iki ana etken ise birden fazla esnaf odasına kayıtınızın kesinlikle olmaması ya da ortaklığınızın olmaması son olarak da yine vergi borçlarının bulunmayıp kredi not puanlarınızın da yüksek olması gerekmektedir.
0 Yorum