Viranşehir Yekpare Model Oluk
Soğuk yerlerde kıyafetlerimiz evlerimiz bulunduğumuz ortama göre uyumlu olmalıdır. Evlerimizin çatılarının yapıları da ikileme göre değişkenlik göstermektedir. Evlerimizde ısı yalıtımı ne kadar önemliyse çatı izolasyon da bi o kadar önemlidir. Kış aylarında evlere güneş ışığı alınamayacağı için izolasyon ne kadar iyi olursa soğuk havanın etkisi de bi o kadar kırılır. Çatılarda su birikmemesi açısından çatılara oluklar yapılır. Bu oluklar bazen ekli olabiliyor. Bunlar kadar eksiz oluk da kullanılır. Eksiz olanlar tek parça halindeki oluklardır. Bu oluklar yağmur ve kar suyunun çatıda birikmesi yerine dışarı akmasını sağlar. Bazen oluklarda fazla biriken sular hasar oluşmasına sebep olur. Hasar oluşan olukları çatı oluk ustası tamir etmektedir. Olukların belli bir kullanım süreleri vardır. Bu kullanılan malzemelerin kalitesine göre değişim gösterir. Çatıların da belli bir ömrü vardır. Oluşan hasarlarda çatılara konulan keçeler Çatı aktarma işlemi ile değiştirilir. Çatıların birçok çeşidi vardır. Oluklu, oluksuz, karma, gibi çeşitleri bulunmaktadır. Genellikle çatılarda eternit çatı tercih edilir. Bu çatı çeşitli boylarda farklı enlerde ve kalınlıklar da asbest adı verilen ya da halk arasında lifli çimento olarak da bilinen çimentodan yapılmış oluklu sert ve dayanıklı malzemelerdir. Bu çatı diğerlerine göre daha dayanıklı daha kalın yapıdır. Genellikle gri renklidirler ama daha sonradan istediğiniz renge boyayabilirsiniz. Kaplama malzemesi olarak da bu çatıları tercih edebilirsiniz.
Çatı kaplarken hangi malzemeler kullanılır?
Tabikide öncelikli sırada kiremit vardır. Kiremitler hem sus sızdırmazlar hemde şekil olarak estetik açıdan yapılara hava katar. Kaplama levhası kullanılır ama hafiftir çünkü depremlerde binaya ekstra dan yük binmemesi lazım. Kiremitlerin altına da yalıtımın iyi olması açısından yalıtım örgüsü döşenir. Bir de cam yünleri ve membranlar kullanılır
Çatı kaplaması yaparken nasıl bir yol izlenir?
Öncelikle yalıtım malzemesi serilir. Ardından kiremit ile yapılan kaplamalarda sol alt taraftan başlanmalıdır. Döşenilen kiremitler tel ile tahtalara sabitlenmeli. Kaplama yaparken rüzgârın tersi yönünde başlanmalıdır. Kullanılan levhalar kaplama tahtasına çivilenmelidir ki rüzgâr şiddetli estiği zamanlar da düşmesin. Levhaları çalarken oluklar için pay bırakılmalıdır.